Kan min historia, Sjölander

Mattias Benke (S) i replik på Jerker Sjölander i debatten om förhållningssättet till AFS och SD.

Jerker Sjölander känner (helahälsingland.se 23/8) avsmak efter min insändare (22/8). För det första så har han rätt i att jag inte levde på 1930-talet, för jag är född på slutet av 1960-talet.

Jag ger inte sken av att levt då heller utan jag säger att jag känner avsmak när jag hör agitation som påminner om samma agitation som på 1930-talet från ett parti som står på vår gågata. Jag känner avsmak när jag känner vindarna, de gamla vindarna från brunskjortade välkammade män som stod på torg och agiterade om vems fel det var att samhället såg ut som det gjorde, vilka folkgrupper och politiker, som bar skulden till det och vad man skulle göra med dem om man kom till makten. Nej, Alternativ För Sverige, AFS, och SD har inte bruna skjortor på sig, men de är sprungna ur samma mylla och har nog en del av dem haft samma färg på skjortorna tidigare innan de kom på att man nog inte tar sig till makten på samma sätt som på 1930-talet. Jag kan min historia och det är det jag ger utryck för.

Vi har fortfarande yttranderätt i Sverige och jag gör mig till tals för en oro som jag och många med mig bär med oss. För det andra: Du blandar dessutom äpplen med päron, Sjölander. Du gör dig till tals för kristna friskolor och att de onda politikerna vill ta bort er rätt till kristen fostran. Du känner till och med avsmak. Ja, vi socialdemokrater går till val på att förbjuda religiösa friskolor, inte enbart kristna. Det gör vi av olika anledningar. Skolan ska vara en plats där vi utbildar våra barn oavsett var de kommer från, oavsett kön eller religion. Skolan ska inte vara en plats för religiös påverkan. Tro ska komma inifrån och växa inom en människa utan tryck från någon annan, det ska vara barnets egna val. Precis som i demokratiska val, där valet av politiskt parti ska vara ens egna val. Två viktiga principer att slå vakt om, demokrati och religionsfrihet.

Mattias Benke (S)

kandidat till kommunfullmäktige i Söderhamn

facebook Twitter Email